Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ-ΑΣΧΟΛΙΕΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

1)ΥΛΟΤΟΜΙΑ
Το δάσος είναι σημαντικός παράγοντας για την οικονομία του τόπου, αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι τα 2/3 της περιοχής καλύπτονται από μεγάλα δάση οξιάς και βελανιδιάς.
Η εκμετάλλευση του δάσους γίνεται από το δασαρχείο Αριδαίας. Οι αρμόδιοι καθορίζουν τις περιοχές στις οποίες θα γίνει υλοτομία, στη συνέχεια χωρίζουν τις περιοχές αυτές σε συστάδες και μοιράζουν τις συστάδες αυτές στους διάφορους συνεταιρισμούς των υλοτόμων. Οι υλοτόμοι με τη σειρά τους, αφού κόψουν τα δέντρα (σύμφωνα με τις υποδείξεις του δασαρχείου), τα τεμαχίζουν και τα στοιβάζουν ομοιόμορφα (ντάνιασμα). Μερικά από τα ξύλα αυτά τα αγοράζει το δασαρχείο, για να ανταποκριθεί στις ανάγκες του (συνήθως καυσόξυλα). Τα υπόλοιπα τα πουλούν σε εμπόρους με τιμή που διαπραγματεύονται οι ίδιοι.
Ανησυχητικό φαινόμενο αποτελεί η αύξηση τα τελευταία χρόνια της παράνομης λαθρεμπορίας του ξύλου που σε συνδυασμό με την όλο και εντατικότερη εκμετάλλευση του δάσους από τους κρατικούς φορείς, οδηγούν στην ποιοτική υποβάθμιση του. Σήμερα έχουμε ένα δάσος γερασμένο και αν δεν αφυπνιστούν εγκαίρως ΟΙ αρμόδιοι το δάσος απειλείται με αφανισμό.
2)ΓΕΩΡΓΙΑ
Η γεωργία είναι αρκετά ανεπτυγμένη, παρότι ο κλήρος είναι μικρός (20-30 στρέμματα) και χωρισμένος σε μικρά αγροκτήματα.
Τα προϊόντα που παράγονται είναι: η πατάτα, το καλαμπόκι, το στάρι, τι κριθάρι, η βρώμη και το τριφύλλι. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο αναπτύσσεται η δεντροκαλλιέργεια (κερασιές κυρίως).
Για την παραγωγή τους οι κάτοικοι χρησιμοποιούν υπερσύγχρονα γεωργικά μηχανήματα και οι χειρονακτικές εργασίες έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο.
3)ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
Ένας άλλος πλουτοπαραγωγικός παράγοντας του τόπου, εξίσου σημαντικός με τους δύο προηγούμενους, είναι και η κτηνοτροφία.
Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Σ' αυτούς που εκτρέφουν βοειδή και σ' αυτούς που εκτρέφουν Ι αιγοπρόβατα. Τα βοειδή εκτρέφονται σε οργανωμένες σταυλlκές εγκαταστάσεις (μονάδες), κυρίως για το γάλα αλλά και για το κρέας. Το άρμεγμα και η εκτροφή γίνεται με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους και με την αρωγή των ειδικών, πετυχαίνονται υψηλές αποδόσεις και πολύ καλή ποιότητα, σύμφωνα πάντα με τα " standar " της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε). Την ποσότητα αυτή του αγελαδινού γάλακτος την απορροφούν μεγάλες γαλακτοκομικές εταιρίες και τοπικά τυροκομεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου