Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ



Η Περίκλεια βρίσκεται χτισμένη σε 570 υψόμετρο, στον ορεινό όγκο της Αλμωπίας.Συγκεκριμένα βρίσκεται στη βόρεια και δυτική πλευρά ενός πλούσιου, μεγάλου οροπεδίου , στη συμβολή του όρους Τζένα (2.182) και του όρους Πάικο ( 1.650).
Την κοινότητα διαρρέουν δύο ποτάμια .Το πρώτο πηγάζει από τους πρόποδες της Τζένας και το δεύτερο από το όρος Πάικο.Και τα δύο ενώνονται και κατηφορίζουν προς τον κάμπο της Καρατζόβας, όπου μαζί με άλλα ποτάμια σχηματίζουν τον ποταμό Μογλενίτσα.Επίσης η περιοχή διαθέτει άφθονα υπόγεια νερά. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια ,λόγω της υπεράντλησης υδάτων , στερεύουν ορισμένες πηγές και η περιοχή κινδυνεύει να αντιμετωπίσει πρόβλημα λειψυδρίας.
Στο τέλος του χειμώνα, λιώνουν τα χιόνια από τα όρη Τζένα και Πάικο και σχηματίζουν τους χείμαρρους «Σάλνιτσα» και «Βαλισέκα».
Κατά την τοπική παράδοση , η περιοχή παλιά ήταν λίμνη και πήρε τη σημερινή της μορφή από προσχώσεις φερτής ύλης από τα βουνά που την περιβάλλουν σαν πέταλο.Σ’ αυτό συνηγορούν διάφορα πετρώματα που υπάρχουν στην περιοχή καθώς και άλλα ευρύματα.

ΤΟ ΚΛΙΜΑ
Το κλίμα της περιοχής μπορεί να χαρακτηριστεί ηπειρωτικό )με βαρείς χειμώνες και θερμοκρασία που φτάνουν τους -15 C και δροσερά καλοκαίρια. Χαρακτηριστικό του χειμώνα είναι το χιόνι και το τσουχτερό κρύο. Τα καλοκαίρια είναι ζεστά με περιόδους ξηρασίας)τα βράδια πάντως η θερμοκρασία πέφτεΙ.
Χαρακτηριστικό της περιοχής ο βόρειος άνεμος, έρχεται στην περιοχή από τη «Πότρα» (το σημείο όπου ενώνονται η Τζένα με το Πίνοβο έχουν μπροστά τους ένα βράχο, σαν πόρτα). Όταν φυσάεl σαρώνει τα πάντα. Ξαπλώνει τα καλαμπόκια και τα στάχυα, ξεριζώνεl δέντρα, ξηλώνει σκεπές κ.τ.λ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου